Top tien 2018

Hallo! Zoals jullie vast ter ore is gekomen, is 2018 bijna afgelopen. Ik (jullie Jonge Jury boekgenootschapper Lian Kandelaar) heb dit jaar veel gelezen en niet alleen Nederlands talig. Dit is mijn top tien:

Top10

  1. Een zeer opmerkelijk verschijnsel ~ Hank Green

April May komt op een nacht Carl tegen: een bijzonder vreemd beeld waar ze spontaan een filmpje van maakt dat viral gaat. Er blijkt in elke grote stad een Carl te zijn verschenen. Ze lijken niet van deze wereld en hebben heel wat voor April en haar vrienden in petto.

Ik vond dit zo’n geweldig boek! Ik heb het gekregen voor sinterklaas en meteen de dag erna gelezen. Ik had die dag (6 December) ook andere dingen moeten doen (toets voor Frans) maar ik kón het boek gewoon niet wegleggen. De spanning en de personages, de schrijfstijl, het originele verhaal, alles is gewéldíg!!! Het enige minpuntje was het enorme open einde, maar hopelijk komt er een vervolg 😉

2. Het meisje met de vlechtjes ~ Wilma Geldof

(Tekst van een eerder blog)

Freddie is pas vijftien jaar als een man haar en haar zus vraagt om bij het verzet te komen. Dit boek speelt zich dus af in de Tweede Wereldoorlog. Freddie begint met kleine acties, maar het loopt op tot nazi’s verleiden, naar het bos lokken en uiteindelijk zelfs zelf mensen liquideren. Freddie twijfelt soms of ze het recht wel heeft om mensen te doden, maar er is geen plaats voor twijfel in tijden van oorlog. En als ze eenmaal begonnen is, kan ze niet stoppen. Ook al lijkt de oorlog eeuwig te duren en blijft haar vriendje Peter volhouden niet mee te willen doen met het verzet. De acties worden steeds gevaarlijker en het gevaar om verraden te worden loopt op.

Eigenlijk had ik dit boek bij het blog over historische boeken moeten bespreken, maar toen had ik het boek nog niet ontvangen. Eerst kreeg ik een voorlopig leesexemplaar (een 300 pagina’s dikke stapel gebonden A4-tjes), zodat ik het kon lezen voor het verschijnen van het echte boek. Zo’n stapel papier leest niet heel prettig, maar dat lag niet aan het verhaal, dat was prachtig. Het is heel realistisch geschreven en ik waande me echt Freddie. De karakters zijn menselijk met goede en slechte eigenschappen en zijn bijna allemaal gebaseerd op het echte verhaal van Freddie. Want Freddie heeft echt bestaan. Je voelt met haar mee hoe het moet zijn om in de oorlog te leven. Je wordt eigenlijk de oorlog ingezogen en dat is niet altijd fijn. Maar dat hoort ook bij dit boek en je wilt het boek niet wegleggen totdat je het uit hebt en de oorlog over is.

Ik ben naar de boekpresentatie geweest bij boekhandel De Vries in Haarlem en ik mocht meedoen in de paneldiscussie. Een hele eer! En ik heb een exemplaar van het echte boek gekregen. Met handtekening van Wilma Geldof natuurlijk.

3. Volle maen ~ Luc Hanegreefs

(Tekst van een eerder blog)

Cornelis monstert aan bij het slavenschip de Volle Maen, zonder echt te weten wat hem wacht. Yao is een slaaf die ook in de Volle Maen wordt vervoerd. Het verhaal dat zich op het schip afspeelt wisselt af met het verhaal van Emily. Zij woont op Jamaica en haar vader beheert een suikerplantage. Zowel Cornelis als Emily komen hard in aanraking met hoe mensen de slaven behandelen. En allebei zetten ze zichzelf in om het leven van de slaven te verbeteren. Maar als het eten op de Volle Maen opraakt en Emily naar Engeland wordt gestuurd lijkt de oplossing ver te zoeken. Ik vond het een indrukwekkend boek. Soms las ik een zin wel drie keer, omdat ik het gewoon niet kon bevatten, zó onmenselijk werden de slaven behandeld. Omdat ik het zo’n goed en belangrijk onderwerp vind heb ik mijn boekproefwerk op school over Volle Maen gedaan. Het cijfer was een Zeer Goed 

4. Naar de rand van de wereld ~ Dirk Weber

(Tekst van een eerder blog)

In de toekomst besluit de mensheid na een aantal rampen om weer ouderwets te gaan leven. Ze leven als boeren en kennis delen is verboden. Kinderen worden als baby’s weggehaald bij hun ouders en wisselen steeds van woongemeenschap. Abe woont en werkt in een dorpje als hij per ongeluk erachter komt dat een vriend van hem verboden informatie heeft. Twee dorpsgenoten worden op dat moment gruwelijk gestraft voor het delen van verboden informatie. Abe krijgt de opdracht om zijn vriend Otto (met de verboden informatie) op te sporen. Hij twijfelt of hij hem moet verraden of dat hij medeplichtig zal worden. Maar als anderen zich bij hen voegen besluiten ze samen verder te vluchten naar een plaats Vrijburg waar mensen vrij zouden leven. Maar ze worden achtervolgd en iemand uit hun groep blijkt een verrader, maar wie? En bestaat het geheimzinnige Vrijburg echt?

Dit boek begint krachtig en spannend. Helaas vloeit de spanning af en toe weg tijdens de tocht en het einde gaat juist heel snel. Ik kan dat niet goed uitleggen zonder spoilers te geven, dus jullie zullen het boek zelf moeten lezen om je eigen oordeel te vormen! De karakters zijn wel erg menselijk en stuk voor stuk bijzonder (Mels is geweldig!) en het voelt alsof je met Abe en zijn vrienden door de prachtige gebieden trekt.

5. Jij begint ~ Kees Spiering

(Tekst van een eerder blog)

Ik heb niet erg veel ervaring met het lezen van poëzie, maar Jij begint vind ik erg mooi. Het is een veelzijdige bundel waarbij elk gedicht weer verrassend is. Soms over grote onderwerpen zoals de dood of verliefdheid, maar ook over kleine, zoals over honden en puppy’s. Ik heb enorm respect voor de schrijver Kees Spiering. Soms maakt  hij grote dingen klein of kleine dingen groot en hij kan ergens over vertellen zonder het te noemen. Het is ook gewoon een mooi boek met linnen rug en simpele, maar doeltreffende illustraties. De steunkleur blauw is goed gekozen en zorgt ervoor dat de gedichten nog dieper worden op een bepaalde manier

6. Bravelands ~ Erin Hunter

Bravelands gaat over drie dieren: de leeuw Fier, de olifant Sky en de baviaan Doorn. Op de vlakte waar ze leven geldt maar een regel: alleen doden om te overleven. Maar niet iedereen houdt zich daaraan…

Echt een pageturner om van te smullen!!! De voorkant sprak me meteen al aan en ik roetsjte erdoor heen. Deel twee heb ik ook gelezen en de cliffhanger op het einde is magnifiek! Ik kan niet wachten op deel drie. Op de zijkant van het boek staat: serie 1, boek 2. Komen er nog meer series als vervolg op deze serie?! En hoeveel boeken dan? De Warrior cats heeft drie series volgens mij … Je kan een spannend verhaal schrijven, maar te ver doorvoeren kan ook …

7. 321 superslimme dingen die je moet weten over dieren ~ Mathilda Masters

Dit is een dik weetjesboek voor dieren- en leesliefhebbers. Het ziet er prachtig uit en de illustraties passen goed bij de tekst. Zelf hou ik erg van dieren. Ik kijk graag natuurdocumentaires en kan leuke weetjes als een spons opzuigen. Die weetjes kunnen mij van pas komen als ik zelf een boek schrijf. Ik heb namelijk al drie boeken over bedreigde dieren geschreven. Je kan ze o.a. op de website van mijn uitgever (KNNV uitgeverij) vinden.

Een erg interessant weetje in 321 superslimme dingen vond ik dat roofvogels de enige wezens naast de mens zijn die bewust vuur maken! Hoe precies moet je zelf maar lezen 

8.  Het meisje dat de maan dronk ~ Kelly Barnhill

De oude heks Xan woont al eeuwen in het bos. De mensen uit het dichtstbijzijnde dorp denken dat als ze elk jaar een kind aan haar moeten offeren. Xan neemt de geofferde kinderen mee naar de andere kant van het woud waar ze liefdevol worden ontvangen. Op een dag voedt Xan de baby per ongeluk maanlicht en het meisje Luna raakt vol van magie. Maar magie kan gevaarlijk zijn. En als Luna dertien wordt loopt alles uit de hand.

Het boek is precies zoals de cover: prachtig en sprookjesachtig, vol magie en fantasie. Ik liep langs de boekhandel en zag het boek liggen in de etalage. Ik heb het meteen gekocht. De personages zijn leuk en stuk voor stuk bijzonder. Ik vond het heerlijk om te lezen.

9. Reisverslag van een kat ~ Hiro Arikawa

Nana is een vrij normale kater en hij heeft een sterke band met zijn baasje Saturo. Samen starten ze een reis langs oude vrienden, omdat Nana een nieuw baasje nodig heeft. Maar waarom zou Saturo in hemelsnaam afstand willen doen van zijn geliefde kater?

Ik heb over dit boek mijn boekwerkstuk gedaan. Het moest in een creatieve vorm. Ik heb tekeningen gemaakt om het boek samen te vatten. Hieronder een paar tekeningen. Maar de laatste heb ik weggelaten omdat die teveel spoilers geven. Ik vond het een heel mooi boek en heb mijn best gedaan op de tekeningen. De tip van een klasgenoot was letterlijk: het kan ook iets minder perfect.

kat

10. Mortal engines ~ Philip Reeve

De aarde is verwoest en steden rijden op rupsbanden rond op jacht naar kleinere steden.  Tom woont in Londen, maar als hij op het nippertje een moordaanslag verijdelt, wordt hij samen met de dader eruitgegooid. Ze proberen Londen weer in te halen en Tom komt erachter dat niet alles is zoals het leek.

Ik had de trailer van de film gezien en was meteen nieuwsgierig. Maar voor mij geldt er een gouden regel: eerst het boek lezen, dan pas de film. En Mortal Engines is gebaseerd op een boek. Het las heerlijk weg en was heel spannend. Ik kan niet wachten op de film. Maar ik ben bang dat dat niet meer gaat lukken dit jaar …

Veel leesplezier in 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s